jueves, 2 de junio de 2011

Avaluació de l'assignatura de Tic Tac.

Punts a favor i que cal conservar de cara l'any vinent.

- El contingut en general ha estat prou interessant i les pràctiques a realitzar ens han servit per aprendre a utilitzar diferents programes.

Punts febles que caldria millorar.

- La metodologia de la classe i l'organització del temps.
- Massa acumulació de pràctiques cap al final de l'assignatura.
- Les pràctiques i els programes que hem hagut d'utilitzar amb elles penso que han estat poc explicats i això ha estat un grau de dificultat afegit.
- M'hagues agradat que les classes teoriques s'haguessin canviat per classes més pràctiques, on la professora ensenyes com funcionen els diferents programes i ho poguesim fer al mateix temps que ho explicava.

En conclusió la assignatura de Tic tac és molt interessant ja que ens aproxima a les noves tecnologies i ens aporta una gran varietat de recursos, però alhora penso que haurien de ser més pràctiques i tenir més suport de la professora.

Video de l'escola Tabor de Santa Perètua de la Moguda.

A l'assignatura de Tic Tac ens han fet fer un video sobre l'ús de les noves tecnologies a una escola. El nostre grup que està composat per en Jordi Argenter, l'Anna Bonilla, en Sergi Serra i l'Ivan Avila l'hem realitzat a una escola concertada de Santa Perpètua.
El video no el podem penjar al blog perquè hi surten menors i no tenim els drets d'imatge d'aquests.
L'experiència ha estat molt positiva i creiem que el resultat del video ha estat molt positiu.

PROJECTE 1X1

Què és el Projecte 1x1?
Aquest projecte és un nou model d’aprenentatge, és el centre educatiu amb una finestra permanent oberta a la xarxa, i és un pas endavant tant per alumnes com per professorat, és una pissarra interactiva, uns continguts digitats i un ordinador portàtil per alumne. El projecte 1x1 resumeix un canvi de model que fa anys que s’està gestant, però que ara està arribant als centres de forma definitiva.

El projecte consisteix en què:

Professors i alumnes combinin l’ús dels llibres tradicionals i dels llibres de text digitals, tant a l’aula com a casa durant un temps. Els alumnes fan els exercicis utilitzant els ordinadors. A partir del moment en que el centre consideri que es convenient, es podrà procedir a implantar el model 1x1 ("1 alumne : 1 ordinador") i a substituir els manuals tradicionals pels manuals digitals.

Té tres característiques principals:

- Proporciona a l'alumnat ordinadors portàtils com a eines personals de treball.
- Dota totes les aules que hi participen amb pissarres digitals i xarxa local Wi-Fi.
- Substitueix progressivament els llibres de text en paper per llibres de text electrònics per a l'alumnat.

Videojoc educatiu




Juga amb la igualtat.
Aquest joc vindria a ser un Serious Games, doncs permet crear un  entorn d’aprenentatge que permet experimentar amb situacions de la vida real. El seu àmbit d’ús el situaríem dins de l’apartat d’educació.
Destinataris
Tot i que el joc et demana l’edat no s’adequa aquesta.  Per aquest motiu penso que el joc està destinat a nens i nenes entre un 6 -7 anys fins edats compreses entre els 12-13 anys ja que necessites un cert nivell de lectura per poder-hi participar.
Objectius
  • Conscienciar de la diversitat
  • Fomentar el respecte cap a la diversitat
  • Potenciar els valors d’igualtat de sexes
  • Identificar situacions quotidianes i reflexionar sobre com solucionar-les
Continguts del material
  • El videojoc comença primerament escrivint el teu nom i la teva edat.
  • Seguidament hi apareixen tres personatges on has de triar-ne un.
  • Un cop triat el personatge  t’apareix un poble, hi has de triar on jugar, a casa, a la plaça, a l’escola, un forn de pa...
  • En cada lloc et surten una sèrie de personatges i et demana amb qui vols parlar. Aquests diuen alguna cosa i tu has de triar que els vols contestar d’una llista de possibilitats de resposta.
  • En funció de la resposta la meva actitud serà més positiva o negativa.
Concepció de l’aprenentatge i aspectes d’interès.
Aquest joc, és un joc que reflecteix la vida quotidiana dels més petits mostrant-los de manera explicita allò que viuen en el dia a dia i fent-los reflexionar de com actuen i com seria la manera adequada de reaccionar. El joc els mostra una varietat de respostes que poden utilitzar davant d’un fet i alhora els hi proporciona una sèrie de respostes més adequades que poden traslladar a les situacions que es donen a la vida real.
Per aplicar el joc a classe:
  • Metodologia
  • Rols dels estudiants
  • Rol del docent
El joc l’utilitzaríem com un recurs de suport a un debat prèviament iniciat a l’aula on parlaríem de la diversitat. Per iniciar el debat i conscienciar els nens i nenes i fer-los entendre de que estem parlant utilitzaríem el documental “la classe dividida”. http://www.youtube.com/watch?v=yaimGghfcpM
Un cop finalitzat el debat, els nens i nenes començaran a jugar el joc.
El paper de l’educador passarà a un segon pla per tal de poder donar un cert grau d’intimitat als seus alumnes i respondre sense sentir-se coaccionats.

viernes, 6 de mayo de 2011

miércoles, 13 de abril de 2011

Anàlisi Imatge 2.




La imatge presenta dues figures en banyador, la d’un noi i una noia que estan drets enmig d’un paisatge antàrtic, en una posició bastant sensual i amorosa, com si fos una demostració d’amor. Les línies que formen la imatge són bàsicament rectes: per una banda tenim la línia horitzontal que separa l'aigua del cel i que reparteix la imatge en dues parts bastant compensades (aquesta línia la podem associar a la tranquil•litat de l'aigua, que està en repòs, i també a la tranquil•litat del cel, completament clar) , i per l'altre trobem les línies verticals que dibuixen els cossos dels dos protagonistes (encara que el de la noia forma una delicada corba) i també els cossos dels pingüins. Les dues línies formades pels dos cossos principals trenquen amb la horitzontal, fet que fa que la imatge sigui més impressionant. El pes de la imatge el tenim bastant concentrat a l'esquerra, però nosaltres el veiem prou equilibrat ja que llegim d'esquerra a dreta. L'angle és frontal, encara que la fotografia està obturada una mica des de sota (que dóna una sensació de superioritat als dos protagonistes) i el pla és de paisatge (pel que fa als cossos és sencer). Els colors de la imatge són en general bastant freds, que xoquen amb la tonalitat groguenca de la llum, que imita el sol (en el cas que la imatge no s'hagi obturat directament amb la llum solar), i la llum és dura, amb una direcció de tres quarts. El logotip està situat a la part inferior dreta de la imatge, i l'eslògan a la part superior dreta.

Aquest anunci va destinat a tots els possibles consumidors de la marca Diesel, que generalitzant podem dir que és públic jove. Com tots els anuncis d'aquesta marca, la imatge és bastant arriscada, portada a l'extrem. Podem dir que transmet força la rebeldia, la despreocupació i la iniciativa juvenil, que guarda molta relació amb l'eslògan, que anuncia l'escalfament global. És així ja que els dos joves protagonistes porten banyador, mig despullats, en un ambient totalment fred (fet que xoca bastant), i estàn entregats l'un a l'altre totalment despreocupats de l'escalfament global i la situació en la que es troben. Podem dir que la situació dels protagonistes, doncs, és totalment antagònica a les circumstàncies, cosa que fa que la imatge sigui molt radical, i això ja agrada al públic jove, aquest risc. Això, com ja he dit, es transmet a través de les característiques de la vestimenta, de la situació, dels pingüins que apareixen darrera, del fet que estiguin amb els peus a l'aigua freda (com si tinguessin la intenció fins i tot de banyar-se)...

viernes, 8 de abril de 2011

Imatge

Context.Aquesta imatge està extreta de la pàgina d’unicef.  Unicef és l’agencia de les nacions unides que treballa per el compliment dels drets dels nens i nenes de la supervivència, la salut, la educació i la protecció d’abusos i maltractament.
Anàlisi.
Aquesta imatge té un pla mig curt, ens mostra el nen o nena de cintura cap amunt. Es perd el context i té un cert valor expressiu.
La profunditat de la imatge, hi ha poca distància entre la càmera i el nen o nena donant-li així una gran importància.
La il•luminació és una il•luminació frontal, directa i artificial.
El color en la imatge és clau, el fons és clar, mentre que el nen du una roba negra que crea aquest efecte de contrast.
Connotatiu.
La imatge vol transmetre amb el contrast de color varis aspectes, el primer remarcar la importància del nen a la imatge, en segon lloc que el fons de la imatge sigui blanc i el nen sigui negre està realitzant un paral•lelisme amb la societat i fent més patent les diferències que hi ha entre ambdues cultures.
El nen mostra una expressió de por o tristesa. El fet de que aquest dugui una pistola i s’estigui apuntant al cap pot suggerir a que la societat l’esta condemnat a mort. O que potser més val morir que viure en aquestes condicions.
La pistola és una pistola d’aigua, això podria significar que una de les causes d’aquesta mort seria la falta del recurs de l’aigua potable a l’Africa.

Videoclip 11M

viernes, 4 de febrero de 2011

Els blocs i la seva aplicació didàctica

  1. ELS BLOCS I LA SEVA APLICACIÓ A L’AULA
  2. Procés de creació d’un bloc educatiu: Triar el tipus de bloc (aula, matèria, centre, personal /individual, col·lectiu ) Definir els objectius: suport de matèria, espai d’intercanvi d’experiències… Establir el protocol de publicació (criteris d’edició, permisos d’usuaris…) Compartir amb altres docents. Experimentar diferents estratègies d’ús. Revisar i avaluar l’experiència.
  3. EL MEU BLOC , per a què el vull?
    • Relació de propostes de creació dels blocs:
      • Bloc de matèria = contenedor de recursos, links… guia i complement de les classes.
      • Bloc d’aula :
      • a. Simulació de creació d’una empresa
      • b. Àmbit de seguiment de la lectura d’un llibre / de creació de textos / lectura i escriptura
      • c. Espai de comunicació i intercanvi dels alumnes de l’Aula d’Acollida.
      • d. Espai d’orientació al món laboral (PTT)
      • 3. Bloc de centre = espai de notícies
      • 4. Bloc de tutoria = eina de comunicació família-escola
      • 5. Bloc de coordinació intercentres = Coordinadors i assessors de llengua, Interculturalitat i Cohesió Social
      • 6. Bloc personal = espai de reflexió sobre temes d’educació
  4. APLICACIONS DIDÀCTIQUES,
    • Cal que els professors siguem competents tecnològicament per gestionar l’instrument (gestió de les opcions, la plantilla, les altes d’usuaris…)
    • La pràctica donarà resposta als nostres dubtes sobre l’ús educatiu dels blocs.
    • Els blocs són espais de col·laboració i cal potenciar aquesta particularitat.
    • Cal provar estratègies diferents (per setmanes, per trimestres; per unitats de contingut…). És una bona manera de trencar rutines i inèrcies.
    • Cal ordenar les entrades amb etiquetes clares i descriptives que guiin a l’alumne a trobar la informació.
    • Cal respectar el dret a la intimitat de l’alumne i no exposar en públic els seus errors. La solució en aquests casos és crear un bloc privat.
    • Cal planificar amb tots els ets i uts l’explotació didàctica del bloc : establir els objectius, definir el paper dels usuaris-editors, establir les normes de publicació (gestió d’etiquetes, links, imatges…).
    • És convenient no editar entrades massa extenses i presentar la informació de manera clara i ordenada.
    • Cal fer un ús progressiu del bloc d’aula . Començar amb experiències puntuals o amb propostes ben definides, tant pel que fa als continguts com pel que fa al temps. Després es pot anar ampliant la seva presència a la matèria.
    • Puntualment, es pot usar el bloc com a pàgina web i enllaçar les entrades al menú lateral.
    • És necessari dedicar una sessió a la presentació del bloc d’aula i a la descripció de les seves funcions.
  5. APLICACIONS DIDÀCTIQUES, algunes consideracions (II)
Cal que els alumnes es facin seu el bloc , que entenguin que és una eina de tots i no només del professor.
    • Promoure el feed-back amb els alumnes a través dels comentaris .
    • Pel que fa a la participació dels alumnes en l’edició d’entrades:
      • Es pot crear un usuari-classe i fer que els alumnes signin les seves entrades. Té l’inconvenient de l’anonimat.
      • Es pot convidar individualment a tots els alumnes. En aquest cas, és recomanable que cada alumne afegeixi a les seves entrades l’etiqueta amb el seu nom . D’aquesta manera, d’un cop d’ull es poden revisar totes les entrades de cada alumne.
      • Es pot convidar a cada alumne a crear el seu propi bloc . En aquest cas, és indispensable tenir-los agregats en una suscripció pública, per fer-ne el seguiment.
    • Cal revisar i avaluar l’ús del bloc . L’avaluació es pot fer a mig procés a la final.
    • Compartir amb altres docents l’experiència d’ús del bloc.

Slideshare un exemple de web 2.0

Web 2.0

-          Suposa un gran canvi ja que entrem en un espai bidireccional (els usuaris hi poden participar activament: penjar continguts, imatges...)
-          Permet intercanvi: Xarxa d’intercanvi.
-          Etiquetatge i emmagatzament de recursos – “Delicious” (guardar areçes web, llistat de contactes...)
-          Generació de contingut: processador de textos, generar presentacions, editors d’imatges i de vídeo (tot online)
-          Publicació de recursos: fotos, presentacions, vídeos, podcasting...
-          Gestió del temps i organització (gestionar grups de treball, etc): proyectes, calendaris, enquestes, notes...
-          Xarxes socials: facebook, tuenti...
-          Gestors de continguts per desenvolupar websites
-          Altres

Agafar una aplicació de la web 2.0 que poguem aplicar a l’àmbit educatiu:

-          Motiu pel qual s’escull l’aplicació. Quin interès desperta l’aplicació?

Hem triat l’Slideshare ja que, d’entrada, creiem que cumpleix els principals requisits que comporta una web 2.0. En el moment en què s’hi entra, per l’estrucuració i format, es fa força evidente: seguidament veurem per què. L’elecció es deu, bàsicament, al fet que voliem analitzar una xarxa de continguts, aplicable a l’entorn educatiu, i no pas una xarxa social: en entrar-hi, ens ha agradat força ja que creiem que pot ser útil i, sobretot, fácil d’utilitzar, independentment de la facilitat o dificultat de l’idioma que domina a la pàgina, en aquest cas l’anglès. És per això que hi hem trobat interès.

-          Justificació de per què es considera 2.0

A diferència de la web anterior, 1.0, enfocada només a la lectura, la web 2.0, dins la qual ubiquem el lloc web Slideshare, permet, a més a més, escriure i participar-hi de forma activa, no pas passiva. Es tracta d’un format obert, d’informació compartida entre els usuaris, que creen dades i coneixement; aquestes dades no depenen de plataformes, resulta fàcil d’usar i és intuitiu. En resum, el Slideshare, permet expresar-se, crear i publicar; buscar ionformació d’interès i, per tant, documentar-se.

-          Descripció de les funcionalitats més rellevants

L’Slideshare permet, com ja hem anat esmentant en les característiques de la web 2.0, publicar continguts, sobretot en format power point, i també escrit. També hi trobem alguns vídeos. Permet englobar la informació i classificar-la a la carpeta de material preferit, crear altres llistats, comentar els power point més interessants, descarregar-los, enviar-los, compartir-los dins de xarxes socials... En definitiva, està tot connectat, on-line, i, per tant, l’Slideshare és perfectament compatible amb altres aplicacions que engloba la web 2.0 (Twitter, Facebook, Sildeshare Blog).
Creiem important comentar però, que aquest espai adquireix la cetegoria de web 2.0 gràcies a que els usuaris es registren, ja que prèviament tan sols hi ha la possibilitat de visualitzar l’aplicació de forma pasiva.

-          Possibilitats i limitacions d’ús en l’àmbit educatiu (especificar en quins àmbits)

Espai social i ric en font d’informació orientat al treball autònom i col·laboratiu, crític i creatiu,a l’expressió personal, a investigar i compartir recursos, a crear coneixement i aprendre…
-          Facilita un aprenentatge més autònom, major participació en les activitats grupals, i hi ha més interès i motivació.
-          Permet el·laborar materials, sol o en grup, compartir-los i estar exposats als comentaris dels lectors i col·laboradors
-          Ofereix espais on-line per a publicacions de continguts.
-          Possibilita noves activitats d’aprenentatge i avaluació
-          Millora competències digitals : buscar, processar, comunicar…
-          Possibilita la creació i gestió de xarxes de centre escolars i professors


Obrir procés de reflexió sobre la web 2.0

A quin tipus d’usuari s’adreça l’eina?

El Slideshare s’adreça a un perfil d’usuari molt ampli a causa dels diversos usos que pot oferir. Per una banda és una gran eina per a tot aquella persona que posseeix un coneixement o informació sobre algun aspecte o tema en concret i vol compartir-lo amb la resta de persones. I per altra banda és una gran eina per a tots aquells usuaris que busquen informació a la web perquè permet trobar-la de manera senzilla escrivint la paraula clau d’allò que es busca. Un exemple d’usuraris que podrien fer servir el Slideshare podrien ser els mestres per buscar continguts varis per recolzar els materials donats a classe i utilitzar aquesta via per presentar continguts curriculars, presentacions, treballs etc. I també és una bona eina per a l’alumnat, ja que podrien crear les seves pròpies presentacions i compartir-la amb la resta de company i fins i tot comentar-les.

Com s’organitza i gestiona la informació?
La informació s’organitza en diferents apartats, a la pàgina d’inici trobem el buscador on s’introdueix la paraula clau de la cerca. A més a més trobem diferents apartats on es destaquen diferents continguts com ara Featured pro users, featured,  hot on facebook, hot on twitter. També hi ha una classificació segons el tema del que vols realitzar la cerca com ara borsa, educació, disseny, salut, tecnologia, entreteniment, viatges, etc.
Possibilita el treball col·laboratiu?
El Sildeshare permet el treball col·laboratiu en cert grau, perquè permet deixar comentaris i això fa que hi hagi més interacció entre els diferents usuaris. No posibilita un treball tant col·laboratiu com podria ser la Wiki perquè en Slideshare és més una eina per compartir informació un cop està acabada i no tant per anar generant informació i que aquesta pugui ser elaborada per diferents persones alhora.
S’estableixen relacions entre els usuaris? De quin tipus?
Si es poden establir relacions entre els usuaris però per poder-ho fer cal primer de tot registrar-te i crear un perfil. Un cop tens el perfil pots comentar els diferents continguts i també permet classificar els usuaris a la carpeta preferits. El Slideshare no seria en principi una xarxa social per tant les relacions que estableixen els usuaris és una relació del caire més formal, generalment per comentar coneixements o simplement per comentar la informació penjada.

Anna Bonilla, Jordi Argenter i Alba Estévez